Łuska gryczana

Coraz większym zainteresowaniem na rynku spożywczym cieszy się zapomniana przez laty łuska gryczana. Własne obserwacje, studiowanie publikacji o właściwościach produktu oraz współpraca z laboratorium Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego w Olsztynie skłoniła nas do rozwoju obszaru produkcyjnego gryki w naszym zakładzie oraz poświęcenia temu właśnie produktowi szczególnej uwagi w osobnej zakładce.

Historia upraw gryki liczy sobie około trzech tysięcy lat, a jej pochodzenie związane jest z górskimi rejonami północnych Indii. Obecnie uprawiana jest przez rolników na całej półkuli, a w szczególności w Azji, rejonach podkaukaskich, Brazylii, a także w Europie.

Przez wiele lat wykorzystywano wyłącznie środkową część nasion, z których wytwarzano kaszę i mąkę, a zewnętrzną warstwę – łuskę, traktowano jako odpad. Okazuje się jednak, że te niepozorne, lekkie okrywy ziarna posiadają wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasz stan zdrowia.

Łuska gryki zawiera bowiem takie składniki mineralne jak fosfor, potas, magnez, cynk, miedź, mangan oraz witaminy z grupy B. W produkcie znajdziemy także sześć rożnych flawonoidów: isoritexim, rutynę, orientin, vitexin, guercetin oraz isoorientin, które są związkami organicznymi o wielokierunkowym działaniu. Flawonoidy te mają właściwości rozkurczowe, moczopędne, przeciwzapalne, a także uszczelniającym naczynia krwionośne.

Możemy również doszukać się w łusce przeciwutleniaczy, których większość znajduje się właśnie w tej części ziarna. Ponadto łuska gryki nie zawiera białek glutenowych, co sprawia, że jest idealnym produktem dla osób z nietolerancją glutenu.

Obecnie łuska gryczana wykorzystywana jest głównie do wypełniania poduszek oraz materacy, gdzie jej właściwości są znakomicie spożytkowane. Jednak coraz większą uwagę skupia się na włączeniu tego produktu do diety codziennej. Produkt polecany jest bowiem osobom dotkniętym takimi schorzeniami jak cukrzyca, otyłość, zła przemiana materii czy podwyższony poziom cholesterolu. Jej spożywanie polecane jest osobom przeciążonym pracą umysłową i uczącym się, borykającym się z problemami dermatologicznymi oraz pękającymi naczynkami. Z mielonej łuski możemy przygotowywać napary z dodatkiem cynamonu i suszonych owoców lub dodawać płaską łyżeczkę do jogurtów, kefirów czy też sosów.

Nasze przepisy

Sałatka z kaszą gryczaną, jajkami i boczkiem

DSC04270

Stopień trudności:

2gwiazdki

Czas przygotowania:

30 min

Więcej…

Produkty

Dlaczego my?

Spełniamy najwyższe normy jakościowe oraz sanitarne przy wytwarzaniu naszych produktów

certyfikaty2

Więcej...

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

Akceptuję pliki Cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information